Jedzenie dużego podróżnika

Wyobraźmy sobie taką sytuację… Wstajesz rano w jednym hotelu gdzieś w środku wyspy i chcesz się przemieścić na jej drugi koniec. Po drodze chciałbyś zobaczyć jak najwięcej, więc wynajmujesz kierowcę, który ma Ci pokazać po drodze wszystkie atrakcje jakie tylko zna. Ale w programie wycieczki nie ma zaplanowanego postoju na posiłek w jakiejś fantastycznej restauracji. A ponieważ dzieciom i żonie w ciąży nie można zabronić jeść, w którymś momencie poddajesz się dyktaturze większości i zatrzymujecie się „gdziekolwiek” byleby tylko uzupełnić kalorie. I tak zaczęło się nasze jedzenie w warungach czyli miejscowych knajpach.

Co nas nie zabije - to nas wzmocni

Co nas nie zabije - to nas wzmocni

W warungach najczęściej można się posilić daniami typu: Nasi Goreng (smażony ryż z warzywami i jajkiem, oraz czasami z kurczakiem lub owocami morza) oraz Mie Goreng (to samo co Nasi tylko zamiast ryżu jest makaron). W zależności od rodzaju wkładki mięsnej i knajpy takie danie kosztuje od 2 do 5 dolarów. Ciekawostką jest, że zwykli Indonezyjczycy przygotowują swoje dania Goreng rano i spożywają je zarówno na śniadanie, jak i obiad, tudzież kolację. W standardowej wersji Goreng nie są zbyt ostro przyprawione. Zdarzają się jednak wersje, które potrafią wywrócić człowieka na lewą stronę i wówczas, wbrew wszystkim mądrym zaleceniom, człowiekowi chce się wychylić morze płynu. Nie ważne jakiego. Popularnej „kranówy” nie polecamy.

W Indonezji najbardziej popularnym piwem jest Bintang. Jego ceny są bardzo zbliżone zarówno w sklepach jak i restauracjach. Za zimne, duże piwo należy zapłacić na Bali i Lombok około 3 – 4 dolarów. Smakuje naprawdę nieźle.

Zestaw podróżnika - Mie Goreng i Bintang

Zestaw podróżnika - Mie Goreng i Bintang

Moim skromnym zdaniem kuchnia balijska nie jest zbyt wyszukana i nie oferuje dużej różnorodności. Osobiście byłem zawiedziony mając w pamięci wyszukane smaki kuchni tajskiej czy też malezyjskiej. W turystycznych kurortach Bali w jadłospisie królują wspomniane już dania Goreng, specjalna zupa z kurczaka Soto Ayam, smażone warzywa w sosie orzechowym Gado Gado, specjalne szaszłyki z kurczaka lub owoców morza Satay, ryby i owoce morza z grilla, a także kilka potraw z kuchni chińskiej (np. Cap Cay) i cała masa potraw zachodnich (spagetti, pizza itd.). Ale zdarzają się również takie „perełki” jak smażony kurczak z objazdowej garkuchni w Sengiggi. Śni mi się teraz czasami…

Smażony kurczak z objazdowej garkuchni w Sengiggi

Smażony kurczak z objazdowej garkuchni w Sengiggi

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s